Αλόη βέρα Οφέλη

Aλόη Βερα Οφέλη

Σήμερα, παρόλο που τα φάρμακα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία των ασθενειών, η μακρόχρονη χρήση μπορεί συχνά να επιφέρει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Συνεπώς, όλο και περισσότεροι καταναλωτές αλλά και επιστήμονες, στρέφονται πλέον σε πιο φυσικές θεραπείες, οι οποίες είχαν αμεληθεί για αρκετά χρόνια. Η αλόη βέρα είναι μία από αυτές τις φυσικές λύσεις, η οποία προβάλλεται όλο και περισσότερο πλέον από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της αλόης και τα οφέλη της στη φαρμακευτική και στα διάφορα είδη παθήσεων είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένη. Για να κατανοήσουμε όμως, πως μπορεί να λειτουργήσει η αλόη βέρα ως φυτό και οι ιδιότητές του στη φαρμακευτική, χρειάζεται να δούμε τα συστατικά του φυτού και την χημική σύστασή του. Το φύλλο της αλόης αποτελείται κατά περίπου 99% από νερό και το υπόλοιπο 1% του φυτού είναι θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο, αυτό το 1% περιέχει περίπου 75 θρεπτικά συστατικά, τα οποία συνεργάζονται μεταξύ τους σαν ομάδα και συνδυαστικά, μπορούν να επιτύχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Ουσιαστικά, όταν όλα τα συστατικά συνεργάζονται σαν ομάδα, αυτό ξεπερνά τη μεμονωμένη δράση του κάθε συστατικού ξέχωρα.

Οι ιδιότητες της αλόης έχουν κατά βάση θετική επίδραση σε δύο βασικές περιοχές του οργανισμού μας: τους βλεννογόνους και τις επιφάνειες, οι οποίες στην ανατομία είναι γνωστές ως επιθηλιακός ιστός, όπως είναι το δέρμα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα οφέλη της αλόης βέρα στη φαρμακευτική είναι κυρίως τρία.

 1. Παρέχει θρεπτικά συστατικά (πόσιμη αλόη)
 2. Εξουδετερώνει βακτήρια, ιούς και μύκητες
 3. Περιορίζει τη φλεγμονή

Πως συμβάλλει η πόσιμη αλόη με τις ιδιότητές της στη δίαιτα και στο αδυνάτισμα;

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής που έχουμε πλέον όλοι μας, όπου η διατροφή μας είναι φτωχή σε βασικές βιταμίνες, δεν μπορεί να παράγει ένα σωστό και υγιές σώμα. Αρχίζει να γίνεται αντιληπτό πλέον, ότι η σημερινή τάση να τρώμε άχρηστη τροφή και ιδιαίτερα τα παιδιά, προκαλεί καταστάσεις ανεπάρκειας που θα παραγάγουν αύριο μια γενιά μη υγιών ενηλίκων. Ολοένα και περισσότεροι διατροφολόγοι, τονίζουν τώρα πια, ότι η σωστή διατροφή είναι η βάση του σωστού αδυνατίσματος, της καλής υγείας και του υγιούς σώματος και ότι πολλές ασθένειες μπορούν να προληφθούν γρήγορα και αποτελεσματικά μάλλον με αλλαγές στο διαιτολόγιο. Ο Brillat Savarin, Γάλλος γαστρονόμος, είπε: «Πες μου τι τρως, να σου πω ποιος είσαι».

Όταν κάνετε κάποια δίαιτα, είναι πάρα πολύ ωφέλιμο να πίνετε χυμό aloe vera gel που έχει ιδιότητες, όπως το να αποτοξινώνει τον οργανισμό και να χαρίζει ευεξία και ενέργεια. Ο χυμός aloe vera gel έχει πολλά θρεπτικά συστατικά, χρήσιμα για μία ισορροπημένη καθημερινή διατροφή. Το πιο σημαντικό σύστημα του οργανισμού είναι το πεπτικό. Έρευνες δείχνουν ότι, χωρίς τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, δεν λειτουργούν καλά και όλα τα υπόλοιπα. Γιατί; Επειδή όλα τα θρεπτικά συστατικά περνάνε πρώτα μέσα από το πεπτικό σύστημα, φιλτράρονται και κατ’ επέκταση με τη σειρά τους τροφοδοτούν και τα υπόλοιπα όργανα και ιστούς. Οπότε ένα υγιές πεπτικό σύστημα σημαίνει ουσιαστικά ζωή.

Ας δούμε αναλυτικά πως η πόσιμη αλόη βέρα με τις ιδιότητές της, βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και κατ’ επέκταση στο σωστό αδυνάτισμα.

Πρώτα απ’ όλα, η αλόη βέρα έχει σχεδόν ένα πλήρες διατροφικό προφίλ. Ο χυμός αλόη βέρα περιέχει σχεδόν 76 θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, μεταξύ των οποίων βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αμινοξέα. Συγκεκριμένα για τα μεταλλικά στοιχεία είναι πολύ σημαντικά συστατικά για τον οργανισμό μας, για τον απλούστατο λόγο ότι το 4% του σωματικού μας βάρους αποτελείται από μεταλλικά στοιχεία. Η έλλειψη κάποιου μεταλλικού στοιχείου μπορεί να εμφανίσει τυχόν αδιαθεσία στον οργανισμό μας. Ο πρώτος λόγος λοιπόν για να πιούμε αλόη είναι η πληθώρα των θρεπτικών συστατικών που παρέχουμε στον οργανισμό μας.

Δεύτερον, η αλόη βέρα περιέχει ως φυτό τις λεγόμενες ανθρακινόνες. Οι ανθρακινόνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο έντερο γιατί ουσιαστικά μαλακώνουν τα κόπρανα και βοηθάνε πάρα πολύ στην αφόδευση στην τουαλέτα. Επίσης, η πόσιμη αλόη βέρα έχει την ικανότητα να αποτοξινώνει και να καθαρίζει το έντερο. Ας σκεφτούμε το έντερο ως ένα σωλήνα που στις άκρες του υπάρχουν φυλλώματα ή αλλιώς λάχνες του εντέρου. Οι λάχνες του εντέρου απορροφάνε τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από την τροφή μας. Λόγω όμως πολλών τοξινών και μόλυνσης περιβάλλοντος, οι λάχνες του εντέρου τις περισσότερες φορές μπλοκάρουν, δηλαδή γεμίζουν από τοξίνες και έτσι δεν επιτρέπουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το έντερο. Οπότε δεν παίρνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ο χυμός aloe vera gel με τις ιδιότητές του, καθαρίζει τις λάχνες του εντέρου και βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το έντερο. Με λίγα λόγια αποκαθιστά την κινητικότητα του εντέρου. Φανταστείτε το έντερο ως ένα σωλήνα ο οποίος διαρκώς βρίσκεται σε κίνηση. Η κινητικότητα αυτή του εντέρου μπορεί να επηρεαστεί για διάφορους λόγους, ένας από τους οποίους μπορεί να είναι το στρες και ως αποτέλεσμα ή να πέσει η κινητικότητα και τότε παρατηρούμε δυσκοιλιότητα ή να ανέβει η κινητικότητα του εντέρου και τότε παρατηρούμε διάρροια και γαστρεντερολογικές διαταραχές. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Η πόσιμη αλόη με τις ιδιότητές της, βοηθά στην αποκατάσταση της κινητικότητας του εντέρου, η οποία ονομάζεται αλλιώς και περίσταλση του εντέρου.

Έπειτα, η αλόη με τις ιδιότητές της, ρυθμίζει την αποκατάσταση του μεταβολικού ρυθμού και είναι ένας ακόμα λόγος που βοηθά στο σωστό αδυνάτισμα. Ο λόγος που το κάνει αυτό ουσιαστικά είναι επειδή περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη, το οποίο δουλεύει ως φυσικός αναστολέας της όρεξης. Όταν πίνουμε χυμό αλόη βέρα κατά την διάρκεια μίας προγραμματισμένης δίαιτας, έχουμε 50% – 60% περισσότερη αποτελεσματικότητα στο αδυνάτισμα και στην ευεξία του οργανισμού.

Τέλος, ο χυμός αλόη βέρα περιέχει μία πληθώρα βιταμινών συμπλέγματος Β και συγκεκριμένα Β5 και Β6. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β ουσιαστικά ρυθμίζουν το στρες. Κανένας δεν θέλει να χάσει κιλά και να στρεσάρετε ο οργανισμός του. Όταν έχουμε στρες, λόγω κάποιων ορμονών που παράγει ο οργανισμός, οι βιταμίνες Β5 και Β6 καταστρέφονται, οπότε αυξάνεται σε εμάς το στρες, οι βιταμίνες πέφτουν ακόμα πιο πολύ και έτσι μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο. Η πόσιμη αλόη βέρα έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε σύμπλεγμα Β, οπότε μας βοηθάει και πάρα πολύ στην αποκατάσταση του στρες. Ο χυμός αλόη βέρα μας βοηθά λοιπόν να αδυνατίσουμε χωρίς καμία στέρηση και χωρίς να σοκάρετε το σώμα μας, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνουμε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες της αλόης.

Η αλόη βέρα έχει σπουδαία οφέλη σε δέρματα με ιδιαιτερότητες, όπως τα σπυράκια. Η ακμή αποτελεί το συνηθέστερο δερματολογικό πρόβλημα στους εφήβους. Το 85% των εφήβων παρουσιάζει μια φυσιολογική ακμή, ένα ποσοστό 15% όμως παρουσιάζει έντονη και ενοχλητική ακμή για την οποία θα χρειαστεί συστηματική θεραπεία. Τα αίτια για τους έφηβους μπορεί να είναι η ορμονική έκρηξη της εφηβείας, στους ενήλικες μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, στο στρες ή σε μηνιαίες ορμονικές διακυμάνσεις (γυναίκες).

Τι ακριβώς συμβαίνει και εμφανίζονται τα σπυράκια;

Η επιφάνεια του δέρματός μας καλύπτεται από πόρους, οι οποίοι περιέχουν κάποιους αδένες. Εκεί έχουν τις ρίζες τους οι τρίχες. Οι τρίχες τροφοδοτούνται από τους αδένες με ένα είδος λίπους το οποίο ονομάζεται σμήγμα. Όσο οι αδένες παράγουν τη σωστή ποσότητα σμήγματος, όλα λειτουργούν φυσιολογικά. Όταν όμως οι αδένες διεγερθούν και αρχίσουν να παράγουν πολύ περισσότερο σμήγμα, οι πόροι κλείνουν με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται εκεί, το σμήγμα μαζί με νεκρά κύτταρα του δέρματος και βακτήρια και έτσι σχηματίζονται τα σπυράκια.

Τι προτείνουμε για την ακμή;

Οι ευεργετικές ιδιότητες της αλόης εξουδετερώνουν βακτήρια. Η αλόη βέρα ως φυτό με τις ιδιότητές της, έχει σπουδαία αποτελέσματα στα ακνεϊκά δέρματα, τόσο για εξωτερική χρήση όσο και για εσωτερική χρήση. Ξεκινήστε την ημέρα σας με αλόη βέρα και άλλα στοιχεία από τη φύση για να καθαρίσουν, να καταπραΰνουν και να επουλώσουν το δέρμα σας. Κλείστε την ημέρα σας με αλόη βέρα και δώστε το τελικό χτύπημα στα σπυράκια και στους ερεθισμούς. Για την σωστή αντιμετώπιση της ακμής απαιτείται ένας σχολαστικός καθαρισμός του προσώπου. Η αλόη βέρα που χρησιμοποιείται σε πολλά καθαριστικά πλέον είναι ένα αποτελεσματικό προϊόν. Καθαρίζει απαλά τα ακνεϊκά δέρματα, δεν δημιουργεί ερεθισμούς και δεν επιβαρύνει το δέρμα με πρόσθετη λιπαρότητα, μια και η αλόη βέρα έχει ουδέτερο pH. Έπειτα, μπορείτε να απλώσετε πάνω σε καθαρό βαμβάκι σταγόνες από εκχύλισμα αλόης βέρα και να ταμπονάρετε ολόκληρο το πρόσωπο και το λαιμό. Σταδιακά, θα παρατηρήσετε ότι, τα σπυράκια θα αρχίσουν «να μαραίνονται» και θα ρυθμίσετε τη λιπαρότητα της επιδερμίδας σας. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τζελ της αλόης βέρα στο πρόσωπο το οποίο θα ενυδατώσει, θα θρέψει το δέρμα σας και θα καταπραΰνει τους ερεθισμούς. Εναλλακτικά ή ακόμα και σε συνδυασμό μπορεί να χρησιμοποιήσετε και τα δύο.

Ας δούμε τις ιδιότητες της αλόης:

 • Αντιμικροβιακή
 • Αντιφλεγμονώδη
 • Εξισορροπητική
 • Καθαρτική
 • Επουλωτική
 • Διεισδυτικότητα
 • Καταπραϋντική
 • Αποτοξινωτική

Αντιμετωπίστε την ακμή από μέσα.

Βοηθήστε την επιδερμίδα σας να αποκτήσει την χαμένη της ομορφιά και φρεσκάδα από το εσωτερικό του οργανισμού σας. Βάλτε στην καθημερινότητά σας την πόσιμη αλόη με τις ιδιότητές της και ξεκινήστε την μέρα σας δυναμικά με αυτό. Διαθέτοντας ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων, σακχάρων, ενζύμων και αμινοξέων, είναι γνωστή για την επίδρασή της στο συνδετικό ιστό. Θα επιταχύνει τις διαδικασίες επούλωσης της επιδερμίδας σας και θα βοηθήσει στην καλύτερη εμφάνιση και υγεία της. Συστήνουμε 120ml χυμό αλόης βέρα ημερησίως. Για όσους ενήλικες θα καταναλώσουν πρώτη φορά χυμό αλόης, καλό είναι να ξεκινήσετε για δύο εβδομάδες με 30ml χυμό την ημέρα, μετά από 2 εβδομάδες μπορείτε να πιείτε 90ml την ημέρα, όπου προσαρμόζεται πλήρως ο οργανισμός σας και μετά από 2 εβδομάδες ουσιαστικά συνεχίστε με 120ml την ημέρα.

Η αλόη βέρα είναι πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική εκτός από τις γαστρεντερολογικές διαταραχές και στο δέρμα και σε διάφορα μικρά δερματολογικά προβλήματα ακόμα και για την ακμή. Ένα υγιές πεπτικό σύστημα σημαίνει και καλή υγεία δέρματος, οπότε το θέμα «ακμή» έχει άμεσα σχέση με το πεπτικό σύστημα. Τέλος, η αλόη βέρα περιέχει τις ευεργετικές ιδιότητες των βιταμινών Α και Ε, που είναι ιδανικές για το δέρμα και την ομορφιά της επιδερμίδας σας. Οι βιταμίνες Α και Ε, είναι πανίσχυρα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση των διαταραχών της επιδερμίδας, επιταχύνοντας την περιορισμό της ακμής.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός, ότι άνθρωποι με δερματικές παθήσεις και εντερικά προβλήματα, με άσθμα, καθώς και με προβλήματα των γενετικών οργάνων ισχυρίζονται ότι είχαν όφελος από τις ιδιότητες της αλόη βέρα. Πολλοί άνθρωποι πραγματικά αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν ένα φυτό η «Αλόη Βέρα» να θεραπεύει όλες αυτές τις διαφορετικές καταστάσεις στον οργανισμό μας. Αρχικά, είναι σημαντικό να πούμε ότι το ζελέ της αλόης βέρα δεν είναι απλά μία ουσία, αλλά είναι ένα σύνθετο μείγμα, που περιέχει πάνω από 75 θρεπτικά συστατικά, τα οποία έχουν μεταξύ τους συνεργιστική δράση και ωφελούν τις παραπάνω καταστάσεις.  Αν σκεφτούμε όμως, ότι όλα τα παραπάνω προβλήματα της υγείας μας, σχετίζονται ανατομικά με το ότι είναι όλα τους προβλήματα που επηρεάζουν τους επιθήλιους ιστούς, αυτό αποκτά μία βάση.

Τι είναι όμως ο επιθήλιος ιστός; Η λέξη επιθήλιο είναι ανατομικός όρος και ορίζεται ως ένα στρώμα κυττάρων που επενδύει την επιφάνεια του σώματος ή κάποια κοιλότητα που επικοινωνεί με αυτήν κάτι δηλαδή, σαν «φόδρα». Ο επιθήλιος ιστός, όταν καλύπτει εσωτερικές επιφάνειες, λέγεται βλεννογόνος. Το δέρμα είναι η μεγαλύτερη επιθήλια επιφάνεια και αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας. Οπουδήποτε, στο δέρμα υπάρχουν μαλλιά, στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά και νύχια, εξακολουθεί να είναι επιθήλιο. Στο εσωτερικό του στόματος και στη μύτη, το επιθήλιο αλλάζει και γίνεται μία βλεννώδης μεμβράνη. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι και εκεί δέρμα, δηλαδή επιθήλιος ιστός. Η ποιότητα και η σύσταση των κυττάρων των εσωτερικών κοιλοτήτων (βλεννογόνος) αλλάζει συνεχώς, καθώς περνάει μέσα από τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο και τελικά φτάνει στον πρωκτό και γίνεται και πάλι δέρμα. Η επιθήλια επιφάνεια καλύπτει τη μύτη και τα ιγμόρεια, την τραχεία και τους βρογχικούς σωλήνες στους πνεύμονες και επίσης καλύπτει το γεννητικό αγωγό.

Στο Δέρμα: Ανάλογα με το που βρίσκεται το δέρμα στον οργανισμό μας, δηλαδή ο επιθήλιος ιστός που είναι προσβεβλημένος και την θέση του στον οργανισμό μας, εσωτερικά ή σε πιο εξωτερικές επιφάνειες, τα οφέλη της αλόης βέρα μπορούμε να τα λάβουμε είτε χρησιμοποιώντας πόσιμη αλόη βέρα από το στόμα, είτε με τοπική εφαρμογή σε μορφή τζελ ή κρέμας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω μερικές μαρτυρίες από γεγονότα που έχουν συμβεί είτε προσωπικά είτε στην οικογένειά μου, είτε σε φίλους μου, δηλαδή γεγονότα που έχω ζήσει. Από προσωπικό παράδειγμα, άρχισα να χρησιμοποιώ τζελ αλόης βέρα στο πρόσωπο μου καθημερινά για 3 μήνες και να πίνω χυμό aloe vera gel με όλες τις ιδιότητές του και η ακμή στο πρόσωπο μου εξαφανίστηκε. Επίσης, η μητέρα μου, ενώ καθάριζε ψάρια, μπήκε ένα μεγάλο αγκάθι στο δάχτυλο του χεριού της, δημιούργησε πληγή, πονούσε, κοκκίνισε η περιοχή και άρχισε να πρήζεται. Με άμεση χρήση αλόης βέρα σε υγρή μορφή, βάζοντας το δάχτυλο μέσα σε ένα βαθύ σκεύος με αλόη και κρατώντας το δάχτυλο σε αυτή τη θέση όσο περισσότερο χρόνο μπορούσε, παρατηρήσαμε ότι ο πόνος σταμάτησε σχεδόν αμέσως, η κοκκινίλα εξαφανίστηκε στα πρώτα λεπτά και η πληγή θεραπεύτηκε πολύ γρηγορότερα και χωρίς να αφήσει σημάδι. Το παράδειγμα της κουμπάρας μου, που παρουσίασε τριχοφάγο στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής της είναι χαρακτηριστικό. Όταν ξεκίνησε να πίνει πόσιμη αλόη καθημερινά και να ψεκάζει αλόη βέρα σε υγρή μορφή πάνω στα μαλλιά της επαναλαμβανόμενες φορές τακτικά, ο τριχοφάγος στο τριχωτό της κεφαλής της ήταν περίπου 7cm διάμετρο. Μετά από συστηματική και επαναλαμβανόμενη χρήση εσωτερική και εξωτερική 3 μηνών, ο τριχοφάγος είχε σχεδόν εξαφανιστεί και στην περιοχή υπήρχαν μαλλιά που δυνάμωναν και νέες φύτρες. Είναι γεγονός ότι η χρήση της αλόης βέρα δυναμώνει τα μαλλιά και βοηθά στη μείωση της τριχόπτωσης.

Στο Πεπτικό Σύστημα: Το άλλο σημαντικό οργανικό σύστημα που βοηθούν οι ιδιότητες της αλόης βέρα είναι η πεπτική οδός, όπου έχει θεραπεύσει με επιτυχία ασθενείς από απλή δυσπεψία ή βαρυστομαχιά, καούρες και ξινίλες μέχρι και πεπτικά έλκη ακόμα και του δωδεκαδακτύλου. Στο παρελθόν, ο χυμός της αλόης βέρα χρησιμοποιούνταν ευρέως ως καθαρτικό και ως πεπτικό βοήθημα γενικά, για αυτό δεν είναι περίεργο που όσοι υπέφεραν από φλεγμονώδεις εντερικές καταστάσεις, όπως η κολίτιδα έχουν αναφέρει καλά αποτελέσματα με την τακτική χρήση πόσιμης αλόης βέρα. Ωστόσο να πούμε, ότι τα συμπτώματα τείνουν να επιστρέφουν, όταν οι πάσχοντες σταματήσουν να πίνουν τον χυμό, για αυτό ο aloe vera gel πρέπει να γίνει μία καλή συνήθεια της καθημερινής μας διατροφής. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία πάθηση που έχει να κάνει με διαταραχή του εντέρου και αποτελεί πλέον, την πιο συχνή αιτία για να επισκεφτούμε έναν γαστρεντερολόγο. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, παρουσιάζει μία ποικιλία συμπτωμάτων από άνθρωπο σε άνθρωπο, με πιο κοινά χαρακτηριστικά τον πόνο στην κοιλιά, τον μετεωρισμό, τη διάρροια ή/και τη δυσκοιλιότητα. Σπανίως, αυτή η πάθηση έχει περαιτέρω αρνητική επίδραση στην συνολική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Ωστόσο, η πάθηση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη εξουθένωση, κόπωση και να αποτρέπει τους πάσχοντες να βγαίνουν έξω από το σπίτι τους, λόγω τουαλέτας. Συνήθως, όλο αυτό έχει άμεση σχέση με το υπερβολικό άγχος, την ανησυχία και την κατάθλιψη ή και σε συνδυασμό με άλλα ευερέθιστα όργανα, όπως είναι η κύστη.